1.655 Účtovanie nákladov na stravovanie zamestnancov
Ing. Dušan Preisinger
Povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zodpovedajúce stravovanie svojich zamestnancov vyplýva z ustanovenia § 152 ZP „Stravovanie zamestnancov” ods. 1 Zákonníka práce. Upravuje pravidlá poskytnutia stravovania (vo všetkých zmenách, zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu a tiež určuje, kedy zamestnávateľ nie je povinný stravovanie zamestnancovi zabezpečiť).
Príspevok na stravovanie a nápoje v zmysle podmienok stanovených Zákonníkom práce (vo výške 55 % ceny jedla, najviac však za každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytnutého zamestnancovi pri pracovnej ceste v trvaní 5 – 12 hodín), zamestnávateľ účtuje na účte 527 „Zákonné sociálne náklady”. Sústava podvojného účtovníctva upravuje účtovanie predaja stravných lístkov (sú považované za ceniny) pri stravovaní zamestnancov v cudzom stravovacom zariadení. Nákup…